پـــــــــیشگامـ تریــــــــــــد
در ابتدا باید به شما بگوییم که قوانین واردات مواد غذای در هر کشوری متفاوت است و استانداردها و معیارها برای واردات کالا در کشورها با یکدیگر فرق میکند. به طور کلی هر کشوری کمبود برخی مواد غذایی را دارد که برای جبران این کمبود باید راه واردات آن مواد را انتخاب کند. اما بسیاری از کشورها حاضر به واردات مواد غذایی بی کیفیت نیستند و برای حمل و نقل، کیفیت، تاریخ تولید و انقضا و موارد دیگر قوانین وضع کردهاند. در ادامه این مطلب از سایت پیشگام تجارت آوا قوانین واردات مواد غذایی و مدارک مورد نیاز برای انجام این کار را به طور کامل به شما معرفی میکنیم.
مهمترین مدرک برای واردات مواد غذایی مجوز است. اگر شما مجوز انجام این کار را نداشته باشید، نمیتوانید برای دریافت مدارک دیگر اقدام کنید. در ابتدا شما باید یک درخواست برای دریافت مجوز واردات با مهر و امضای شرکت شما یا یک شرکت معتبر، آدرس شرکت، شماره تلفن و شماره همراه و مشخصات دقیق شرکت ارائه دهید. در سر برگ پروفرما درج تصویری از صاحب برند، شرکت و یا وارد کننده الزامی است و باید مشخصات نام کارخانه تولید کننده و کشور وارد کننده، تاریخ و نیز شماره پروفرما، تعداد و یا وزن کالا، مبدا حمل و نقل، نام کامل کالاهایی که با پروانه بهداشت مطابقت دارد و اصل پروانه بهداشت نیز وارد شود.
به این نکته توجه کنید که این مدارک را نیز به علاوه مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا در زمان ترخیص کالا به همراه داشته باشید. در غیر این صورت یا کالاهای شما مرجوع شده و یا در انبار نگهداری میشود که هزینه اضافی برای شما در بر خواهد داشت.
قوانین واردات مواد غذایی بسیار گسترده است و برای هر مواد غذایی به روش متفاوتی اجرا میشود. یکی این قوانین، رعایت معیارها و استانداردهای مواد غذایی است که مشکلات زیادی را برای وارد کنندگان مواد غذایی ایجاد کرده است. به طور مثال یکی از استانداردهای واردات کالا در ایران، خالی بودن محصولا از الکل است. نوشیدنیها، خوراکیجات و دیگر مواد غذایی اگر دارای مواد الکلی باشند، واردات آنها به هیچ وجه امکان پذیر نخواهد بود. به طور کلی دیگر قوانین نیز به همین صورت بوده و در صورت دارا نبودن استانداردها اجازه وارد شدن کالا به وارد کننده داده نمیشود.
اداراتی مانند سازمان غذا و دارو و کمیته بهداشت، نقش بسیار مهمی در این قوانین دارند. مدارکی که شما برای وارد کردن مواد غذایی ارائه میدهید، در ابتدا به کمیته بهداشت تحویل داده شده تا کشور مبدا و نوع مواد غذایی بررسی شود. بعد از بررسی پروانه سبز موقت به شما داده میشود تا با استفاده از آن بتوانید کالای خود را از گمرک ترخیص کنید. در صورتی که مدارک شما کامل نباشد، برای ترخیص کالای خود دردسر زیادی خواهید داشت.
وارد کردن مواد غذایی مراحلی دارد که در برخی از آنها قوانین واردات مواد غذایی بازگو میشوند. در ادامه آنها را به خوبی توضیح میدهیم تا با این مراحل آشنا شوید.
کشور وارد کننده کالا بخش مهمی از قوانین واردات مواد غذایی است و در صورتی که به درستی انتخاب نشود، ممکن است همین اول راه به مشکل بر بخورید. برای شروع شما باید کشور وارد کننده کالا را انتخاب کرده و کالایی که قصد وارد کردن آن را دارید را مشخص کنید. در زمان انتخاب کشور به این موضوع توجه کنید که بهتر است کشور مورد نظر با ایران روابط تجاری خوبی داشته باشد تا روال کار به خوبی انجام شود.
کشورهای زیادی هستند که نمیتوانند با ایران روابط تجاری داشته باشند و صدور کالا به کشور ما را ممنوع میدانند. اگر اطلاعات زیادی در این زمینه ندارید، به شما پیشنهاد میکنیم که از کارشناسان شرکتهای بازرگانی و یا متخصصان این حوزه راهنمایی لازم را دریافت کنید. برخی از آنها به شما مکانها خرید و فروش کالا در کشور مبدا را نیز معرفی میکنند تا کار شما راحتتر شود.
همانطور که میدانید در کشور خودمان و دیگر کشورها برندهای بسیار زیادی برای یک محصول وجود دارد و در زمان وارد کردن هر کالایی باید که کدام کالا کیفیت بیشتری داشته و هزینه کمتری برای شما دارد. بستن قراردادی که شرایط خوبی دارد با شرکت مواد غذایی از هر جهت به نفع شما است و سود شما را به مدت قرارداد تضمین میکند. هر کالایی یک قیمت دارد و شما موظفید که کالا را با قیمت مناسب وارد کشور کنید. در صورتی که قیمت کالای شما بیش از محاسبات سازمان غذا و دارو باشد، وارد کردن آن کار بسیار دشواری میشود. در مقابل اگر قیمت پیشنهادی شما مناسب باشد، در کمترین زمان ممکن کالای شما وارد میشود.
یکی دیگر از مواردی که در قوانین واردات کالا نیز است، سلامت مواد غذایی و کالا است. کیفیت و سلامت کالا نه برای ایران، بلکه برای همهی کشورهای جهان مهم است. بنابراین در زمان خریداری کالای خود از سلامت و تاریخ انقضاء کالاها اطمینان حاصل فرمایید؛ در غیر این صورت، این امکان وجود دارد که مجوز شما باطل شده و یا جریمه سنگینی برایتان در نظر گرفته شود. به طور کلی مواد غذایی باید به بهترین شکل و با بهترین مواد تولید شده باشند تا اجازه ورود آنها به کشور داده شود. بنابراین در انتخاب مواد غذایی، برند تولید کننده و روش تولید مواد غذایی دقت کنید تا تجارت آسان و بی دردسری داشته باشید.
فاکتور پروفرما یکی از مدارکی است که حتما باید آن را داشته باشید. این فرم با درخواست شما از فروشنده کالا به دست شما میرسد که اطلاعات کلی خرید مانند تعداد کالا، قیمت ۱ عدد کالا، قیمت کلی کالا و موارد دیگر در آن ثبت شده است. یکی از مزایای فاکتور مواد غذایی این است که اگر مورد در قرارداد ذکر شده بود و در فاکتور اجرا نشده بود که میتواند نوع بسته بندی کالاها باشد، کالا را مرجوع کرده و درخواست بازبینی فاکتور را صادر کنید.
یکی دیگر از قوانین واردات مواد غذایی که سخت گیری زیادی بر روی آن انجام میشود، بسته بندی اصولی مواد غذایی است. مواد غذایی باید به بهترین حالت ممکن بسته بندی شده باشند تا در طول مسیر و نگهداری در انبار فاسد نشوند. از دو ویژگی مهم بسته بندی مواد غذایی میتوان به ضد ضربه بودن و دور بودن از نور آفتاب اشاره کرد. در اکثر مواقع شرکت تولید کننده مواد غذایی مسئولیت بسته بندی کالا را دارد و برای بسته بندی که به آن نیاز دارید، باید به آنها مراجعه کنید.
برای ترخیص کالا شما به مجوزهایی نیاز دارید که از سمت معاونت غذا و دارو صادر میشود. مجوزی که دریافت میکنید، نشان دهنده این است که بسته بندی کالاهای شما به خوبی انجام شده و ترخیص کالاها نیز به خوبی انجام میشود. گمرک مجوزهای شما را بررسی کرده تا از صحت و رعایت آنها اطمینان حاصل کند و سپس اجازه ترخیص را به شما میدهد. در این حین کارت بازرگانی شما نیز مورد بررسی قرار میگیرد و همانطور که میدانید، هر کارت بازرگان مخصوص وارد کردن یک کالا و حرفهی خاص است. بنابراین در زمان انتخاب کارت بازرگانی دقت بیشتری داشته باشید.
بیمه یکی از ارکان اصلی واردات کالا به هر کشوری است. مواد غذایی و کالاهای شما همیشه باید بیمه باشند تا در صورت بروز هر اتفاقی بیمه خسارت را بدهد. داشتن بیمه نامه مواد غذایی وارداتی در زمان وارد کردن کالا از اهمیت زیادی برخوردار است. باید بدانید که کالاهای شما در زمان حمل و نقل دریایی بیشترین تهدید را به خود میبینند و برای تامین امنیت باید همه کالاها بیمه شوند. بیمه میتواند تضمینی برای امنیت مواد غذایی شما باشد که از شرکت تولید کنند تا زمانی که کالا به دست شما برسد را تحت پوشش قرار میدهد.
ترخیص کالا مرحله آخر واردات مواد غذایی است و با ارائه مدارک مورد نیاز و مجوزهای دریافت شده، میتوان آن را پشت سر گذاشت. برای ترخیص کالا در ابتدا شما باید مدارک لازم را به گمرک ارائه دهید که پروفرما مهمترین آنها است. مامورین گمرک پس از دریافت مدارک شما بعد از ۵ الی ۹ روز شما را از اینکه قادر به ترخیص مواد غذایی هستید یا خیر، مطلع میکنند. بعد از آن میتوانید با پرداخت هزینه ترخیص کالا را دریافت کنید.
در این مطلب از سایت پیشگام تجارت آوا با شما همراه بودیم و قوانین واردات مواد غذایی و مدارک مورد نیاز آن را به طور کامل شرح دادیم. برای اینکه مراحل کار را خیلی آسان طی کنید، بهتر است که مدارک لازم را جهت وارد کردن مواد غذایی از قبل آماده کنید تا در طول کار مشکلی برای شما رخ ندهد.